H.S.P.
Hoogsensitiviteit, hooggevoeligheid of H.S.P. (High Sensitive Person) staat voor een persoonlijke eigenschap, net als verlegenheid of brutaliteit. Het is geen diagnose.
Ieder mens is gevoelig, de één wat meer dan de ander. Die gevoeligheid fluctueert in de loop van het leven. Jonge kinderen en oudere mensen zijn bijvoorbeeld gevoeliger, net als bij grote vermoeidheid, in periodes van verdriet en rouw of voor vrouwen tijdens hun zwangerschap.
Zo'n 15-20% van de mensen is van nature gevoeliger dan gemiddeld aangelegd. De informatieverwerking (zintuiglijk, emotioneel en cognitief) werkt bij een hoogsensitief persoon uitgebreider en nauwkeuriger dan bij de meeste andere mensen. Er is dus geen sprake van betere zintuigen of hersenen, maar de prikkels worden complexer verwerkt. Deze diversiteit zie je ook terug bij dieren en planten. In de psychologie wordt wel de vergelijking gemaakt tussen paardenbloemen en orchideeën. De één kan overal wel bloeien, of het nou tussen stoeptegels is, in een weiland of langs een snelweg. De ander is veel gevoeliger voor omgevingsfactoren. Via diversiteit zorgt de natuur voor behoud van de soort, dat verklaart ook de verschillen in gevoeligheid bij mensen.
"Some people feel the rain, others just get wet"
(Bob Marley)
Voor iemand die hoogsensitief is kan verlies en rouw extra pittig zijn. Verder leven na verlies vraagt aanpassing om zonder de/het verlorene verder te kunnen. De rouwtaken die daarvoor uitgevoerd moeten worden, zijn juist door de aard van een hoogsensitief persoon een intense uitdaging. Het doorvoelen van de emoties bijvoorbeeld; wanneer somberheid en verdriet je heftig overspoelt kan zomaar de diagnose depressie worden gesteld. Dat komt omdat je sneller buiten het gemiddelde scoort in de vragenlijsten die voor diagnostiek gebruikt worden. Je bent niet extra verdrietig door hoogsensitiviteit, maar verdriet wordt dieper doorvoeld.
Een ander risico voor een hooggevoelig persoon kan zijn dat het doorvoelen zo spannend en groot is, dat iemand blijft hangen in denken en zich juist afsluit van zijn gevoel. Ook dat brengt risico's met zich mee - wanneer je verdriet buiten sluit kan ook het geluk niet meer naar binnen. Iemand is in dat geval sneller dan gemiddeld gebaat bij professionele ondersteuning - en het mooie is, dat de kwaliteiten van hoogsensitiviteit ook kunnen bijdragen aan het sneller doorlopen van de rouwtaken. Het zijn 2 kanten van dezelfde medaille.
Tijdens mijn studie heb ik in het kader van een excellentieproject onderzoek naar hoogsensitiviteit gedaan en heb ik er gastlessen over gegeven. Daarnaast heb ik een opleiding voor h.s.p. begeleiding gevolgd bij het Eszenzz centrum, het gezondheidscentrum voor hooggevoeligheid, gevestigd in Wervershoof. In mijn praktijk combineer ik aspecten uit deze opleiding met de methodes voor psychosociale therapie en heb daarmee een gespecialiseerd hulpaanbod voor hoogsensitieve mensen met vragen rondom verlies en rouw.
Als je hier meer informatie over wilt, bel (06-3399 2251), mail of gebruik het contactformulier op Contact.